Mitä on Ayurveda?

Ayurveda (sanskriitin kielestä ”ajur” – elämä, ”veda” – tieto) on yli viiden tuhannen vuoden ajalta kerättyä tietoa terveydestä, elämästä, kauneuden säilyttämisestä ja sairauksien torjumisesta. Siihen kuuluu terveyden ylläpitoa, yrttihoitoja, hengitysharjoituksia, kehonpuhdistustekniikoita, väri-, haju- ja musiikkiterapiaa sekä psykologiaa. Ayurvedan mukaan henkilö, joka on fyysisesti terve mutta onneton, ei ole täysin terve. Ayurveda opettaa miten täyttää elinvoima ja tuntea itsensä onnelliseksi.

Ayurvedan mukaan maapalloa ympäröivät energiat muuttuvat tietyin väliajoin. Siksi on erittäin hyödyllistä nousta aikaisin aamulla klo 4-5, erityisesti lämpimänä vuodenaikana, jolloin ilon energia virtaa maahan tuolloin. Kello 5-6 jälkeen saamme energiaa terveyttä ja harmoniaa varten. Kello 6-7 saamme vielä energiaa tautien torjuntaan, mutta kun heräämme myöhemmin, tuntuu se raskaalta, sillä vastustamme luonnon rytmiä. Illalla hyvä energia vähenee ja kello 21.00-24:00 aivot lepäävät ja niiden keskukset palautuvat. Vasta tämän jälkeen keho lepää. Länsimainen lääketiede on myös vahvistanut tämän itämaisen viisauden. 

Energian säästämiseen ja ylläpitämiseen on monia keinoja. Yksi niistä on ayurvedinen hieronta. Ayurveda-hieronta tunnetaan myös nimellä abhyanga. Intian kielestä käännettynä sana ”abhyanga” tarkoittaa öljyhierontaa. Ayurveda eroaa klassisesta hieronnasta siinä, että sen avulla ei ylläpidetä ainoastaan kehoa, vaan myös mieltä, tunteita ja vakaata tunnetilaa. Nämä hieronnat tasapainottavat tunteita, rauhoittavat mieltä, poistavat myrkkyjä ja nuorentavat soluja. Ayurveda-hieronta on hyvin hienovaraista, sillä kehoa ei kosketeta sormilla vaan ainoastaan öljyvirralla. Tämä vaatii paljon taitoa – öljy on kaadettava tietystä korkeudesta ja tietyssä lämpötilassa. Nämä seikat puolestaan määräytyvät henkilön tyypin mukaan, eikä samaa öljyä voi käyttää toista kertaa. Ayurveda-hieronnan tulisi olla aina asiantuntijoiden suorittamaa, muutoin saadaan vain noin 10 % hieronnan hyödyistä.

Ennen ayurveda-hierontaa on tärkeää kommunikoida hierottavan henkilön kanssa ja tuntea hänet. Henkilöstä riippuen valitaan paitsi öljy, myös hieronnan tahti ja napsautusten voimakkuus. Ennen hierontaa jaloille tehdään yleensä suolakylpy. Ayurvedisen hieronnan jälkeen ei kannata peseytyä muutamaan tuntiin, sillä öljyt vaikuttavat pitkään. Myöskään saippuan käyttöä ei suositella hieronnan jälkeisessä suihkussa. Ayurveda-hieronnat stimuloivat vasta-aineiden tuotantoa ja auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää ja torjumaan sairauksia. Stressi kerääntyy yleensä alaraajoihin, ristiluuhun ja niskalihakseen. Tämän vuoksi näihin alueisiin kiinnitetään paljon huomiota hieronnassa.

Shopping Cart